loader image

Konzerválás, tömések

Beautiful young woman is sitting in dentist's chair while doctor is examining her teeth

Amalgám tömés cseréje

A technológiák fejlődésével napjainkban már a rágófogak területén is használhatunk esztétikus töméseket az amalgám helyett. Az amalgám amellett, hogy szürke színű, a mellette lévő fogszövetet is elszínezi (sőt az ínyt is), illetve higanytartalma miatt egyre több helyen már nem ajánlják. 

Felülete nem sima, egy idő után elválik a fogtól, letörik, mivel kémiailag nem, csak mechanikailag kapcsolódik a foghoz, így mellette szuvasodás alakulhat ki. A régi amalgám tömés helyett nyugodtan alkalmazhatunk fényre kötő kompozit tömést, vagy inlay-t/onlay-t.

Esztétikus tömések

A fogszuvasodások kezelésében elengedhetetlen szerepet játszanak az esztétikus, fogszínű tömések. Nem csak frontfogak esetében használhatjuk, hanem a régen alkalmazott amalgám helyett is a rágófogakban. Az amalgám tömés szürke színe mellett a felülete sem sima, elszínezi a körülötte lévő fogállományt és elválik a fogtól, így szuvasodás alakulhat ki mellette.

A fényre kötő kompozit tömések nagyon jó szilárdságúak, jó a kopásállóságuk, kevésbé zsugorodnak, így nem alakul ki rés a fog és a tömés között. Kémiailag is hozzáköt a foghoz. Az üregalakítás során csak a legszükségesebb mennyiségű fogszövetet kell eltávolítani.

A másik lehetőség az inlay/onlay (ragasztott tömés, betét) készítés.

Gyökérkezelés

A fogak belülről üregesek, a gyökerekben csatornák futnak, ezekben helyezkednek el a fogakat ellátó erek, idegek. Ezek különféle tényezők (pl: mély szuvasodás, mély tömés, ütés, stb.) hatására begyulladhatnak, elhalhatnak. Az ilyen folyamatok ellátására szolgál a gyökérkezelés, aminek során a fogban lévő ereket, idegeket, illetve ezek maradványait eltávolítjuk, kitisztítjuk a csatornákat és gyökértömést készítünk. 

A gyökérkezelés történhet kézi, vagy gépi eszközökkel, a cél ugyan az: a gyökércsatorna teljes hosszának feltárása, a baktériummal fertőzött törmelék eltávolítása, a csatornák tágítása a fertőzött részek eltávolítása érdekében. A csatornák hosszának pontos meghatározása történhet rtg-vel vagy elektromos mérőműszerrel. 

Ezt követően a fog belsejét átöblítjük fertőtlenítő folyadékkal, majd általában szintén fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő pasztával ideiglenesen lezárjuk. Csak nagyon ritka, indokolt esetben (pl: vérzés, gennyürülés) hagyjuk nyitva a fogat. Körülbelül 1 hét múlva gyökértömést készítünk, ami teljesen kitölti a csatornákat, kontroll rtg-t készítünk, majd helyreállítjuk a fog korona részét (tömés, inlay, korona).

Csapos felépítés (műcsonk)

Gyakran előfordul, hogy letörik a fog koronájának nagy része, a maradék fogszövet pedig nem elegendő a korona megtartására. Ekkor rakunk a fogba csapot, aminek a feltétele a megfelelő gyökértömés. Ennek egy részét eltávolítjuk és így rögzítjük (ragasztjuk) a csapot a gyökérbe.

A csap lehet üvegszálas, esztétikus, fémcsavar, vagy készülhet öntött fémből, ezt a fogtechnikus készíti. Ehhez a megoldáshoz nem kell másik fogat lecsiszolni, önmagában is megtartja a koronát.

Gyökértömés eltávolítás

Előfordulnak olyan esetek, hogy a régi, nem megfelelő gyökértömést el kell távolítani. Ha például csapot szeretnénk tenni a gyökérbe, vagy koronát szeretnénk készíteni és a gyökértömés nem tölti ki teljesen a gyökércsatornát, nem ér a gyökér végéig, vagy főleg, ha gyulladás, elváltozás van a gyökércsúcs végén. Ez nem túl könnyű feladat és nem is mindig lehet kivitelezni, de mindenképpen meg kell próbálni.

A kezelés történhet kézi-, vagy gépi gyökércsatorna tágítókkal, reszelőkkel, kiegészítve kémiai szerekkel, ami segít feloldani a régi gyökértömést. Az új gyökértömés elkészíthető akár azonnal, de ha gyulladás miatt távolítottuk el a régi tömést, akkor érdemes vele várni (heteket, hónapokat). 

Direkt héj - E-max

Az egyre fejlődő technikák segítségével ma már arra is van lehetőség, hogy bármilyen beavatkozás nélkül nagyon vékony porcelán héjat ragasszunk a fogak felszínére esztétikai korrekció érdekében. Természetesen ennek is megvannak a kritériumai, hogy milyen esetekben alkalmazhatjuk.

Nyitvatartás rendelő

Hétfőtől péntekig

08:00 - 20:00

Szombat

egyeztetés szerint

Csapatunk

Találkozzon munkatársainkkal

Céges és Üzleti fotózás Budapesten professzionáis fotóssal.

Ács Anita

Dentálhigiénikus

Céges és Üzleti fotózás Budapesten professzionáis fotóssal.

Dr. Pallós Attila

Fogorvos

Kedd és csütörtök 12-20

Szerda és péntek 08-14

Céges és Üzleti fotózás Budapesten professzionáis fotóssal.

Dr. Pallós Attila

Fogorvos

Kedd és csütörtök 12-20

Szerda és péntek 08-14

Céges és Üzleti fotózás Budapesten professzionáis fotóssal.

Ács Anita

Dentálhigiénikus

Pácienseink

Legutóbbi vélemények rólunk

“15 éve hozzá járok, Attila felkészült, emberséges, jó szakember. Sok-sok fogam megtartását köszönhetem neki, fájdalommentesen ☺️”

Albert - Google értékelés

“Dr. Pallós Attila a legjobb fogorvos! Kedves, türelmes, alapos és jó fogorvos. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Jól felszerelt, kultúrált környezetben dolgozik.”

Adrien - Google értékelés

“Nagyon tiszta, minőségi hely és szakemberek. Megér minden pénzt! 😀”

Hanna - Google értékelés

Segíthetünk?
Kérjük hívjon minket:

Szeretnénk a lehető legátfogóbb segítséget nyújtani a fogai és a mosolya ápolásában!